În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști să fim vigilenți cu focul

    În legătură cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, ținem să aducem la cunoștința cetățenilor și creștinilor unele reguli și cerințe ale securității antiincendiare care, fiind respectate, nu ne vor adumbri sărbătorile.     Odată cu apropierea sărbătorilor cetățenii încep să-și aducă în ordine curțile, teritoriile de pe lângă casă, unde după iarnă s-a adunat mult gunoi. Ca de obicei, oamenii găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de e...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 22-26.04.2019, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    22 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Matrosov - 09:00-13:00; orașul Rezina, str. 27 August, 50, 50A, 56, 58, 1 Mai - 13:00-17:00; satele Gordinești, Țareuca, Ciorna (parțial) - 09:00-17:00;    23 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Voluntarilor - 09:00-13:00, orașul Rezina, str....

Dialog cu deputatul Eleonora Graur în comuna Horodiște

   Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, au petrecut prima parte a zilei de 15 aprilie curent în comuna Horodiște.    Din start, primarul comunei, Dorel Iurcu, i-a mulțumit dnei Eleonora Graur și dlui Vasile Gobjilă pentru că au venit să-i asculte pe oamenii din teritoriu. La fel, a ținut să felicite deputatul ales cu ocazia victoriei obținute în alegerile parlamentare,...Omagierea oamenilor care ne fac locurile și viața mai frumoase

        Peste Moldova a coborât pașnic o iarnă frumoasă, blândă, cu temperaturi confortabile și cu multă voie bună. Fulgii de nea au tot valsat liniștit, acoperind cu grijă dealurile, văile, firul bobului de grâu și sporind speranța țăranului într-un an bun, cu recolte bogate. Că doar din rodul gliei ne hrănim cu toții, iar având hambarele pline, precum ne-o spune și tradiția, ne adunăm la gura sobei sau pe vatra caldă a cuptorului și, la un pahar de vorbe bune, dăm viață și zile îndelungate bogăției noastre spirituale, în canavaua căreia, într-o armonie perfectă, se înscriu și folclorul autentic, și colindele, plugușoarele, cântecele de stea, sorcovele, semănatul etc.

        „Colinde, colinde, e vremea colindelor!”, spunea despre această magnifică perioadă a anului marele nostru poet Mihai Eminescu, venit pe lume la vremea când „…gheața se-ntinde asemeni oglinzilor”. Peste ani, anume în miez de Ghenar, când „…fulguie rar” și „…aeru-i dalb de colinde”, ziua de naștere a poetului, prozatorului, jurnalistului Mihai Eminescu avea să facă casă bună cu Ziua Culturii Naționale. Ziua, în care merită și sunt omagiați toți oamenii de artă și cultură, toți cei, care, prin munca lor cu dăruire, prin valorificarea certelor valori, contribuie la perpetuarea neamului nostru în timp și spațiu, căci zicea Mircea Eliade: „Dintr-un popor nu ramâne nimic altceva, decât cultura”.

        La Rezina, cu prilejul sărbătorii, s-au adunat membri ai formațiilor folclorice din diferite localități ale raionului, oameni de artă și cultură, meșteri populari, în marea lor majoritate purtând straie populare. Într-un cuvânt – persoane care trudesc de-o viață în atelierul valorilor culturale și artistice autohtone. Și asta în pofida troienelor, care, după cum menționam ceva mai sus, au acoperit cu dărnicie meleagul nostru, contribuind și ele, în felul lor, la întregirea dispoziției de sărbătoare a omagiaților. Manifestarea s-a desfășurat în incinta Sălii mari a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, fiind organizată de către Consiliul raional și Secția Cultură Rezina.

        În deschiderea evenimentului, Angela Racu, șeful Secției Cultură, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor participanților și, totodată, a mulțumit oficialităților raionale pentru susținerea oferită pe parcursul anilor, exprimată inclusiv prin achiziționarea costumelor populare pentru colectivele artistice din raion, în care scop a fost alocat peste un milion de lei. Apoi, a mulțumit „oamenilor care păstrează și promovează tradiția, versul, lectura, primarilor, care îi susțin… Mulțumesc că ați fost receptivi și v-ați mobilizati când am organizat și desfășurat împreună multe evenimente frumoase pentru a promova cultura”.

        Prezentă la manifestare, președintele degrevat al raionului,  Eleonora Graur, a ținut să le spună angajaților în domeniul culturii că are pentru dumnealor ”…doar cuvinte selecte, urări de bine și gânduri alese, vă mulțumesc pentru tot frumosul pe care-l făuriți. Vă asigur că, fiindu-vă alături, trăiesc aceleași sentimente cu dumneavoastră când desfășurăm festivaluri, evenimente prin care promovăm raionul Rezina, principala bogăție a căruia sunt oamenii”.

        În contextul aprecierii rolului oamenilor de cultură în procesul de înnobilare a plaiului nostru, Eleonora Graur și-a încheiat discursul cu cuvintele filozofului și muzicianului indian Inayat Khan: „Unii oameni caută locuri frumoase. Alții fac locurile frumoase”.

        După care, Angela Racu i-a înmânat președintelui, din partea tuturor angajaților în domeniul culturii din raion, un semn de gratitudine pentru contribuție esențială în păstrarea și perpetuarea valorilor autentice, susținerea și promovarea formațiilor artistice, a oamenilor de artă și cultură din teritoriu pe arena locală, națională și internațională și cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

        Vasile Gobjilă, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale, a apreciat faptul că: „Déjà pentru a 7-ea oară, în Republica Moldova, este sărbătorită Ziua Culturii Naționale. Dumneavoastră toți împreună și fiecare în parte sunteți cei, care adună, păstrează și transmit generațiilor viitoare tradițiile neamului. Mulți ani înainte și activitate rodnică pe tărâmul culturii naționale!”.

        A continuat manifestarea de sărbătoare cu decernarea diplomelor de onoare, din partea Consiliului raional și a Secției Cultură, „în semn de apreciere pentru  promovarea și dezvoltarea culturii naționale”, unui șir impresionant de formații artistice, conducători de biblioteci publice, conducători ai căminelor de cultură, directori artistici, conducători de formații artistice, meșteri populari, primari, parteneri în organizarea și desfășurarea activităților culturale, jurnaliști din presa locală, care au mediatizat și promovat evenimentele cu caracter cultural.

        Cu un impresionant spectacol de sărbătoare au evoluat în fața oamenilor de cultură din raion artiștii Orchestrei de muzică populară „Folclor”, condusă de Petre Neamțu. Nu au fost lipsă de pe scena Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” și colectivele noastre, care, pe parcursul anului 2018, au înregistrat succese remarcabile prin participări în evenimente culturale în țară și peste hotare – Corala „Doina Nistrului”, Formația folclorică „Haiducii”, Ansamblul de dansuri populare „Floricica”.

        Felicitări, sănătate trainică tuturor, succese și dragoste pentru adevărate valori ale neamului, dragi omagiați!

Aculina POPA

 

 

 

Acasă

În sus